Sydänojanpuro

Kajaani | Kajaanin Generaattori

Sydänojanpuro käsittelee lähes kaksikymmentä vuotta vireillä olleen kaivoshankkeen vaikutuksia pienen, luonnonläheisen, kainuulaisen Jormuan kylän asukkaiden elämään. Ylipitkäksi venynyt kaivoshanke vaikuttaa muuten virkeän pikkukylän asuntojen myyntiarvoon, sekä asukkaiden elämänlaatuun ja turvallisuudentunteeseen. Taustalla on jatkuva huoli elinkeinojen, rauhallisen maalaiselämän, lähimetsän, tai jopa kodin menettämisestä. Kaivostoiminta tulisi myös vaikuttamaan alueen luontoarvoihin. Osa asukkaista onkin vuosien saatossa aktivoitunut taisteluun hanketta vastaan. Kaivosyhtiö on ilmaissut aikeekseen aloittaa varsinaisen kaivostoiminnan vuonna 2021.

Kyllähän se tullee pienissä asioissa mieleen se kaikki siihen kaivoksen liityvä. Haravoin lehtiä, vieläkö haravoin ensi syksynä? Kannattaako tehdä mitään remonttia? Kannattako tehä yhtään mittään?

Sydänojanpuron keskiössä on kylän ihmisten näkökulma(t) ulkopuolelta tulevaan uhkaan. Samalla sivutaan aiheita aktivismista maaseudun elinkeinoihin ja yleisemmin ekologiseen kriisiin. Esiin nousevat myös kysymykset moraalisesta oikeudesta päättää lähiympäristön ja luonnonvarojen käytöstä.

Itsekin Jormualla murrosikäisenä asunut Panu Huotari esittää kaikki esityksesssä nähtävät roolit ja on myös tehnyt taustatyön esityksen käsikirjoitusta varten. Sydänojanpuro on yhden näyttelijän soolo, jossa sukelletaan paikalliseen ajankohtaisaiheeseen kylän asukkaiden haastattelujen ja esiintyjän henkilökohtaisten tunnemuistojen kautta.

Estonia, Kotkan kolmoissurma ja lama tärkeimpinä aamu-uutisina. Aamuseittemältä tulee koulubussi. Se kerää meidät yksitellen pihateiden päistä kyytiin. Ensin Jormua, sitten Kuluntalahti ja Takkaranta. Matka kestää tunnin. Yläaste on vissiin Kajaanin suurin. Rumin ainakin. Meidän luokalla on yli kolmekymmentä oppilasta. Jormualaisia pidetään vähän naiiveina maalaistollukoina. Komiahon Shellin kahvila vetää puoleensa enemmän, kuin oppitunnit.

Kotiesityskauden jälkeen esitys ja siihen liittyvä työpaja siirtyvät Vaaran kiertueohjelmistoon. Tiedustelut: vaarakollektiivi@gmail.com

ESITYSKAUSI (kevät 2021, kotiesitykset)

Ensi-ilta 29.4.2021 Jormuan koululla | Saviniementie 38, 87970 Jormua |
Kutsuvierasesitys

Muut kevään kotiesitykset

Paikka: Kajaani Generaattori | Kauppakatu 36, Kajaani

Liput 15/20€

ke 5.5. klo 19

la 8.5. klo 13

ke 19.5. klo 19

pe 21.5. klo 19

la 22.5. klo 13

LIPUT: https://holvi.com/shop/vaara-kollektiivi/

sekä ovelta kortilla.

Tapahtuma-ajat: 

  • ke 19.5. klo 19
  • pe 21.5. klo 19
  • la 22.5. klo 13

Tapahtumapaikka: 

Kajaanin Generaattori

Sijaintikunta: 

Kajaani

Käyntiosoite: 

Kauppakatu 36

Postinumero: 

87100

Postitoimipaikka: 

Kajaani

Tapahtuman lisätiedot:

Lippujen hinnat: 

20 / 15 €

Lipunmyyjät: 

Järjestäjä: