Oi muistatko vielä sen virren: Jorma Hynninen ja Jouni Somero

Suomussalmi | Suomussalmen kirkko

Baritoni Jorma Hynnisen ja pianisti Jouni Someron konsertti. Ohjelma 10 €. Konsertin järjestävät Suomussalmen kunta ja Suomussalmen seurakunta.

Professori Jorma Hynninen (s.1941) on suomalaisen laulutaiteen arvostetuimpia taiteilijoita. Hänen ennakkoluuloton ja vakava suhtautumisensa taiteen tekemiseen on paitsi uudistanut laulujen tulkintaperinnettä myös synnyttänyt uusia nykyoopperoita. Hynnisen rakkainta aluetta on aina ollut lied. Liedissä Hynninen on keskittynyt Schubertin, Schumannin, Brahmsin ja Wolfin laulusarjoihin sekä Sibeliuksen, Oskar Merikannon, Toivo Kuulan ja Yrjö Kilpisen lauluihin. Konserttilaulajana Hynninen on esiintynyt eri puolilla maailmaa. Merkittävimpiä esiintymispaikkoja ovat olleet Carnegie Hall, Lincoln Center, Queen Elizabeth Hall, Royal Albert Hall, Musikverain, Concertgebouw, Boston Symphony Hall, Chicago Symphony Hall sekä Tanglewoodin, Ravinian ja Salzburgin festivaalit.

Oopperalaulajana Hynninen on tehnyt yli 60 roolia, joista merkittävimmät ovat Don Carloksen Rodrigo, Figaron häiden kreivi Almaviva, Tannhäuserin Wolfram, Jevgeni Oneginin nimirooli sekä yli kymmenen kotimaisen nykyoopperan pääroolit (mm. Sallisen ja Rautavaaran oopperat). Niistä osa on kirjoitettu nimenomaan Hynnistä varten. Hynninen on esiintynyt maailman johtavissa oopperataloissa, mm. New Yorkissa, Milanossa, Wienissä, Berliinissä, Münchenissä, Hampurissa, Antwerpenissä, Pariisissa, Moskovassa, Buenos Airesissa, San Franciscossa ja Los Angelesissa. Vuoden 2005 huhtikuussa Hynnistä kuultiin Tampere-talon Otellon Jagona ja Suomen Kansallisoopperassa marraskuussa 2005 Andrea Chenier´in Carlo Gérardina. Maaliskuussa 2007 Jorma Hynninen lauloi Suomen Kansallisoopperassa Pekka Milonoffin ohjaaman Punainen viiva-oopperan Topin roolin. Ilkka Kuusiston säveltämän Risto Rytin elämästä kertovan oopperan Vapauden vanki pääroolin Jorma Hynninen lauloi teoksen kantaesityksessä Huittisissa heinäkuussa 2007 sekä syksyllä 2007 Helsingin Aleksanterin teatterissa.

Hynninen on esiintynyt huomattavien kapellimestarien johdolla, mm. Klaus Tennstedt, Lorin Maazel, James Levine, Riccardo Muti, Riccardo Chailly, Colin Davis, Seiji Ozawa, Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste, Leif Segerstam. Yli kymmenen suomalaisen oopperalevytyksen lisäksi hänen keskeisimpiä oopperalevytyksiään ovat Figaron häät (Muti), Elektra (Ozawa) ja Il prigioniero (Salonen). Hynnisen laajaan levytystuotantoon kuuluu mm. negro spirituaaleja ja evergreenejä. Hynninen on lisäksi pitänyt useita mestarikursseja.

Jouni Somero on soittanut yli 3000 konserttia eri puolilla maailmaa Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Somero on tehnyt yhteistyötä useiden koti-ja ulkomaisten laulajien, instrumentalistien ja kapellimestarien kanssa.
Somero on eniten levyttänyt suomalainen pianisti. Levytyksiä on kertynyt eri levymerkeille (Naxos, BMG, Jubal, MILS, FC-Records jne.) noin 100.
Laajoja projekteja ovat olleet Suomalaisen Pianomusiikin Antologia (5 levyä), Sergei Bortkiewiczin koko pianotuotanto (9 levyä) sekä Tchaikovskin koko pianotuotanto (6 levyä). Somero on levyttänyt myös uudempaa suomalaista pianomusiikkia esimerkiksi koko Erkki Salmenhaaran piano-ja kamarimusiikkituotannon ja Tauno Marttisen pianosonaatit. Toivo Kuulan pianotuotannon kokonaislevytys ilmestyi Kuulan juhlavuodeksi 2018. Somero on myös ensimmäisenä pianistina levyttänyt Felix Blumenfeldin, Benjamin Godardin ja Hugo Reinholdin pianotuotantoa.
Syyskuussa 2012 amerikkalainen Fanfare Magazine valitsi Someron Rebikov-albumin vuoden merkittävimmäksi pianolevyksi. Myös Bortkiewicz-levytykset ovat keränneet upeita arvosteluja Amerikassa ja Euroopassa.

Tapahtuma-ajat: 

  • ma 2.12. klo 18

Tapahtumapaikka: 

Suomussalmen kirkko

Sijaintikunta: 

Suomussalmi

Käyntiosoite: 

Salmentie 1

Postinumero: 

89800

Postitoimipaikka: 

Suomussalmi

Tapahtuman lisätiedot:

Yhteystiedot: 

Kulttuuripalvelut: 044 511 9871

Lippujen hinnat: 

Ohjelma 10€

Järjestäjä: 

Suomussalmen kulttuuripalvelut