Sommelo: Solju, Vassvik, Hivshu & Mirja Palo

Kuhmo | Kuhmo-talo
Solju duo
Solju duo

Solju on yhtye, jossa äiti Ulla Pirttijärvi ja tytär Hildá Länsman sekä luovat dialogia perinteisen ja modernin saamelaisen kulttuurin välille että nivovat yhteyksiä eurooppalaiseen kokeilevan popmusiikkiin.
Soljun musiikissa yhdistyvät saamen kieli ja joiku uusiin ja innovatiivisiin äänimaisemiin. Solju tuo ylpeänä esiin saamelaiset juurensa, pohjoisen kulttuurin ja joikumusiikin rikkaat sävyt ja maailmat. Eläväinen, maanläheinen, värikäs, omaperäinen mutta toisaalta myös eteerinen ja maalaileva ovat sanoja, joilla tekijät itse luonnehtivat musiikkiaan.
Laulut heijastelevat kaikuja pohjoisen Lapin traditionaalisesta elämäntavasta ja mytologiasta, ytimessään saamelainen identiteetti. Soljun musiikki luo kuvaelmia sekä suuresta äärettömyydestä rajattomilla erämailla että käsinkoskelteltavasta intiimiydestä laavujen nuotiotulien vangitsevassa piirissä. Kuulija temmataan matkalle Euroopan pohjoiseen ääreen.
Norjalainen vokalisti, muusikko ja säveltäjä Torgeir Vassvik tarjoaa yhtyeensä kera tuoretta potkua Pohjoisen jäämeren rannoilta. Kuuntelit häntä sitten Norjassa, Kanadassa, Japanissa tai Malesiassa, Vassvik lumoaa sinut uudella näkemyksellään animistisesta joikusta.
Oslossa vaikuttava äänimaisema-artisti on kotoisin Gamvikista, Euroopan mantereen pohjoisimmasta kärjestä. Joiku on inspiroinut saamelaista Vassvikia lapsesta saakka, jonka lisäksi hän kasvoi isänsä soittaman mandoliinimusiikin parissa sekä soitti useassa indie rock -yhtyeessä. Vassvik päivittää animistisia lauluperinteitä ja lyömäsoitinrituaaleja viileiden äänikokeiluiden avustuksella 21. vuosisadalle.
Mirja Palo, laulaja ja muusikko Ruotsin Norrbottenista, luo kanteleen, äänensä ja elektronisen luupperin avulla uutta musiikkia tradition syvyyksistä; musiikkia, joka herää eloon siinä hetkessä ja paikassa missä se esitetään.
Norrbottenilaisesta kansanmusiikkitraditiosta ponnistavalla ja suomalais-ugrilaisesta perinteestä vaikutteita ottava ilmaisulla, runoudella ja spoken wordilla Mirja tutkailee omaa käsitystään Norrbottenilaisesta sielusta, ja kyseenalaistaa ihmiskunnan etääntyneen suhteen luonnosta.
Materiaali koostuu Meänmaan, Lapin ja Suomen traditionaalisen musiikin uusista sovituksista ja sanoituksista. Mirja etsii inspiraatiota , Kun sielulle antaa vapauden, se voi heijastaa kaikkea ilosta huumoriin ja vaikeisiin tunteisiin kuten suruun, vihaan ja luonnon hyväksikäytöstä ja rakastamiemme paikkojen katoamisesta johtuvaan epätoivoon.
Hivshu kasvoi perinteiseen inuiittien elämään yhdessä maailman pohjoisimmísta asutuksista, Qaanaaqissa, Grönlannissa, 1300 kilometrin päässä pohjoisnavasta. Hän kuuluu vanhaan metsästäjien ja shamaanien sukuun. Hän on juhlistettu ja karismaattinen tarinankertoja, elämänopas, laulaja ja arktisen perinnön tulenkantaja. Hän kertoo esityksissään kansastaan ja inuiittien elämästä, viisaudesta, perinteistä ja kulttuurista vanhojen tarinoiden ja niiden sisältämän maailmankatsomuksen valossa.

Tapahtuma-ajat: 

  • pe 28.6. klo 19

Tapahtumapaikka: 

Kuhmo-talo

Sijaintikunta: 

Kuhmo

Käyntiosoite: 

Koulukatu 1

Postitoimipaikka: 

Kuhmo

Puhelinnumero: 

08 6155 5451

Sähköposti: 

kuhmo.talo@kuhmo.fi

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot:

Lippujen hinnat: 

20 € / 16 €

Lipunmyyjät: 

Kuhmo-talo

Puhelinnumero: 

08 6155 5451

Osoite: 

Järjestäjä: