Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Kaskikansan varhaissiirtolaisuus

Kajaani | Kaukametsän opiston auditorio

Emeritus (SUNU-ESF) Hannu Makkonen luennoi aiheesta:
Kaskikansan varhaissiirtolaisuus Kainuuseen, Ruotsiin ja Amerikkaan
Pyhä Urho ja Kainuu.

Savolaiset olivat omaksuneet ja kehittäneet pohjoiseen ilmanalaan soveltuvaa maanviljelystekniikkaa, kaskeamista ja olivat siten pohjoismaiden edistyksellisimpisiä maanviljelijöitä. Siksi Ruotsin kuninkaat halusivat erämaihinsa maanviljelystä, jotta saisivat kiinteästä asujamistosta verotettavia.
Sopivia metsäerämaita oli Pohjois-Savossa, Kainuussa ja Värmlandissa lähiympäristöineen.

Kainuun asukkaat joutuivat useasti kokemaan kovia vainolaisten hyökkäyksissä ja ennen pitkään Ruotsissakin metsien arvo nousi kaivosteollisuuden laajetessa. Siksi metsiä polttavia metsäsuomalaisia alettiin vainota ja osa lähetettiin jo varhain Amerikan mantereelle perustettuun Uuden Ruotsin siirtokuntaan.

Siirtolaisuus Suomestakin jatkui, erityisesti Suurten Järvien alueelle. Suomalaiset osoittautuivat suosituimmiksi maahanmuuttajiksi lähinnä asenteellisuutensa ja omaksumiensa arvojen vuoksi. Yhdistyksellisyys johti myös Neuvosto-Karjalan sosialismin pönkittämiseen ja muuttoon Vienan Karjalaan.
DNA-analyysien kehittyessä kaukainenkin sukulaisuus paljastuu. Siksi moni kainuulainenkin löytää yli puolen miljoonan suomalaisia sukujuuria omaavien amerikkalaisten joukosta tuhansittain etäsukulaisia.

Irlantilaisilla on oma suojelupyhimyksensä, Pyhä Patrick, joka eli neljännellä vuosisadalla. Sitä juhlitaan myös Amerikassa hyvin näyttävästi 17.3.

Vuonna 1956 muutamat amerikansuomalaiset keksivät kehitellä vastaavanlaisen mielikuvitustapahtuman myös omalle kansallisuudelleen. Nimeksi tuli St. Urho´s Day ja ajoitus päivää ennen irlantilaisia. Ajatus on kantanut ja Minnesotassa ja Michiganissä sitä todella juhlitaan – myös Suomen suurlähetystössä. Suomessa asiaan on tarttunut ainakin Turun Suomi-Amerikka seura. Koska idean lähtövuosi oli 1956 ja nimi Urho on mitä todennäköisimmin oletettavissa, että Urho Kekkosen valinta tuona vuonna presidentiksi oli yhteydessä asiaan. Niinpä mm. pohjois-pohjalaisten olutravintola, ja Urkin opiskeluaikainen kantapaikka pyysi presidentiltä itseltään suostumuksen uudelle nimelleen, St. Urho´s Pub.

Luennon järjestää yhteistyössä Kajaanin seudun Suomi-Amerikka yhdistys ry ja Kaukametsän opisto

Vapaa pääsy

Tervetuloa

Tapahtuma-ajat: 

  • ke 17.4. klo 18–19.30

Tapahtumapaikka: 

Kaukametsän opiston auditorio

Sijaintikunta: 

Kajaani

Käyntiosoite: 

Koskikatu 4 B

Postinumero: 

87200

Postitoimipaikka: 

Kajaani

Puhelinnumero: 

0447100214

Sähköposti: 

kaukametsa.opisto@kajaani.fi

WWW-osoite: 

Järjestäjä: